15 Haziran 2009 Pazartesi

Grip Hastalığı

Tıp dilinde influenza, halk dilinde Paçavra hastalığı olarak bilinir. Genelde salgın halinde olan, çocukluk çağındakilerinin hastaneye yatması gereken, yaşlılar için ölümlere neden olabilen bulaşıcı, önemli bir enfeksiyon hastalığıdır.

Herkes az çok yakın bir geçmişte yakalan­dığı bir grip hastalığını hatırlar: okurların çoğu hayatlarında birçok defa apayrı«esaslı bir grip» e tutulduklarını iyice hatırlayacaklardır. Bazı kişi­ler basit nezle, hafif ateş, yorgunluk ve kırgınlık hali olunca hemen grip olduklarını söylemeye eği­limlidirler: bilimsel olarak konuşmak gerekirse, elbette her zaman tam haksız değiller; çünkü gö­receğimiz gibi gribin hafif belirtiler gösteren se­lim şekilleri vardır. Bununla birlikte grip adını ileride tanımlayacağımız ve bir salgın sırasında birçok kişiyi aynı zamanda etkileyen «klasik» hastalık için kullanmak daha doğru olacaktır.

Bazen grip, sağlıklı insanda birden ortaya çıkar; gribi öbür bulaşıcı hastalıklardan ayıran ve aynı zamanda ona adını veren de belli belirtilerin şiddetle ve hiç bir ön belirti olmaksızın ortaya çıkışıdır. Grip fransik (Galya'da yerleşmiş olan Frankların konuştukları Germence ağız) dilinde yakalamak demek olan gripan'dan gelir . Bu hastalık, kurbanını sağlıklıyken ha­bersiz yakalar.

0 yorum:

site ekle site ekle
Zirve100 Sayac
Site Ekle

Site Ekle