11 Temmuz 2009 Cumartesi

Domuz Gribi

Belirtilerin başlangıcından altı gün sonra ağır şekilde hasta oluyorlardı, bazıları ölüyordu; sonra, yaşayanlarda, onuncu güne doğru hızlı bir iyileşme meydana geliyordu. Domuzların çoğu iyileşti. Hastalık çok bulaşıcıydı ve geniş bir alanda domuz sürülerinin hemen hemen tamamını etkileyerek hemen aynı zamanda birçok çiftlikte kendini gösteriyordu.

Domuz gribi, Iowa üniversitesinde, 1931 sıralarında, Lewis ve Shope tarafından incelendi: üzerinde yeniden duracağımız bir dizi ilginç belirgin özellikleri keşfeden bu yazarlar hastalığın filtreden geçen bir virüsten dolayı olduğunu gösterdiler. 1933 - 1934 sıralarında bir yandan Smith, Andrewes ve Laidlaw, öte yandan Shope, domuz gribi virüsünün dağ gelinciklerinin burun içine aşılanmasının bu hayvanda insan gribi virüsünün aşılanmasıyla meydana gelenle Özdeş bir hastalık meydana getirdiğini gösterdiler.

Ayrıca, insan gribi virüsü aşılandıktan sonra hayatta kalan dağ gelincikleri, domuz virüsüyle aşılanmış yeni dağ gelinciklerinden daha dirençli oluyor, ama bunun tersi de görülüyordu; domuz virüsüyle aşılanma hayvanlara insan virüsüne karşı belli bir direnç veriyordu: insan gribi virüsüyle domuz gribi virüsü arasında yalnız birçok benzerlikler değil, aynı zamanda çapraz bağışıklık denen bir ilişki de vardı.

0 yorum:

site ekle site ekle
Zirve100 Sayac
Site Ekle

Site Ekle