14 Kasım 2009 Cumartesi

Domuz gribi tedavisi


Domuz gribi olarak bilinen H1N1 gribi tedavisinde mevsimsel grip tedavileri uygulanır.
Tüm griplerde olduğu gibi domuz gribinde de tedavi esaslarından biri istirahat etmektir.
Domuz gribi olan hastalar hastalığın başkalarına bulaşmasını önlemek için toplum içine çıkmamalı.

Virüsün genetik değişikliğe uğraması
Grip virüsünün en önemli özelliği sıkça genetik değişikliğe uğrayabilmesi.
Grip virüsü genetik değişiklikler sonucunda daha çabuk hastalandırma özelliğine sahip olabilir.
Salgın haline gelen bir grip virüsü zamanla daha öldürücü hale gelebilir. Grip virüsü sonucu oluşan hastalık zamanla "pnömoni" denilen zatürre tablosuna dönüşebilir.
Şeker ya da kalp ve akciğer hastalığı olan kişilerde domuz gribi daha etkili ve ölümcül olabilir.
Gribi daha ağır geçiren hastaların hastane ortamında tedavi edilmesi gerekir.


Domuz gribi için duyulan şüpheler sonunda gidilecek ilk yer hastane değil sağlık ocağı olmalıdır. Buradaki sağlık yetkililerince gerek duyulduğu zaman hastalık riski taşıyan kişi hastaneye gönderilmelidir. Bu sayede hastane önündeki kalabalıklaşmalar önlenebilir.

Dünya Sağlı Örgütü (WHO) ya göre antiviral ilaçlar domuz gribi tedavisinde ve buna eşlik eden diğer hastalıkların tedavisinde kullanılmalıdır. Bunun dışında antiviral ilaçların koruyucu amaçla kullanılmaması gerekmektedir.

Domuz gribi hastalığından hayatını kaybeden kişi ile temas edilmemelidir. Ölen kişiyi cenaze için yıkama amaçlı olan temaslar ağız ve burun salgılarında olan virüsler halen tehlike unsuru oluşturacak durumdadırlar. Ancak ölü kişinin kefene sarılması ve cenaze töreni için hazırlanması hastalığın bulaşma sebebi olarak görülmeyebilir.

Hastalığın belirtileri genel olarak ortak özelliklere sahiptir. Fakat bu belirtiler kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Örneğin; gribin en yaygın olarak bilinen belirtisi yüksek ateşlenmeler yaşlılar ve çocuklarda görülmeyebilir.

0 yorum:

site ekle site ekle
Zirve100 Sayac
Site Ekle

Site Ekle