21 Haziran 2009 Pazar

Grip Öldürücü Müdür?

Ortalama bir haftada iyileşen basit griplerin yanında, sıklıkları değişen daha ağır vakalar ve komplikasyonlar vardır;

Önce şunu söyleyelim, gribin bazen Öldürücü olan ağır şekilleri pratik olarak her zaman bula­şıcı hastalığın bronşlara ve akciğerlere yayılma­sından ileri gelir, oysa alışılmış şekliyle grip üst solunum yollarına (burun boynuzcukları ve soluk borusu) sınırlanmış bir bulaşıcı hastalıktır. Bu gripal bronko pnömopatiler çeşitli biçimlerde ken­dini gösterir. En dramatik olanı «fülminant» de­nen gripal pnömonide görülenidir, bereket az gö­rülür. ilk iki üç gün içinde hastalık normal akı­şında gider gibidir. Hasta yalnız alışılmış belirti­lerden yakınır. Sonra birden, özellikle bir iyileş­me olacak sanıldığı anda, hasta büyük bir soluk alma güçlüğü duyar ve bir bitkinlik içinde bulur kendini. Birkaç saat içinde şok durumunda ağır hasta haline gelir; nabzı zayıflar, kan basıncı dü­şer, ateş, önce yükselir, sonra hızla düşer, çok defa normalin altına iner; öksürür ve ağzından kanlı bir köpük gelir. Vakaların çoğunda uygu­lanan reanimasyon tedbirlerine rağmen solunum ve kalp yetmezliği içinde ölüm hızla gelir.

Çocuklar ve çocukluktan gençliğe geçmekte olanlra çok defa bu akut gripal pnömopatiden en büyük zararı görür.

Bu fülminant şeklin dışında gripal pnömopatiierin gelişimi az hızlıdır ve ölüm oranı kesin­likle düşüktür.
Ateş bir iki hafta düşmez,
hasta soluk alma güçlüğü ve göğüste ağrılar çeker,
sık sık öksürür.
Akciğerlerin radyolojik tetkiki, bun­lar için belirgin bir tutulmayı ortaya çıkarır.
Ya­vaş ve zahmetli bir nekahattan sonra iyileşme ge­nellikle kesin olsa da, bu gripal pnömopatiler yaşlılarda, küçük çocuklarda, kronik bir solunum hastalığına (verem gibi) tutulmuş olan kişilerde, kalp hastalarında, hamilelerde öldürücü olabilir­ler.

Pnömoninin yalnız gribin nekahat dönemin­de görüldüğü vakalar vardır: ateş düşmüştür, has­ta kendini iyi hisseder, sonra birden titremeyle yeni bir ateş hecmesi kendini gösterir ve bir pnö­moninin belirtileri görülür.

0 yorum:

site ekle site ekle
Zirve100 Sayac
Site Ekle

Site Ekle